СТЕПАНОВ ОЛЕГ ВІКТОРОВИЧ

Архітектор, Асистент кафедри. ᅠ

Викладач іноземним студентам

 

Розробка нових та удосконаленні відомих методів проєктування сакральних споруд з урахуванням канонічних традицій, енергозбереження, сучасних матеріалів і конструкцій, а також методика відновлення втрачених та пошкоджених сакральних споруд під час війни в Україні.

 

STEPANOV OLEG

Architect, Department Assistant.

Teacher of foreign students

Development of new and improvement of known methods of designing sacred buildings taking into account canonical traditions, energy saving, modern materials and structures, as well as methods of restoration of lost and damaged sacred buildings during the war in Ukraine.

Профіль викладача

Степанов Олег Вікторович – асистент кафедри архітектурних конструкцій, викладач.

Народився у 1973 у Києві, Україна

Володіння мовою – українська, російська, англійська (початкова)

Освіта

У 1999 році з закінчив Київський національний університет будівництва і архітектури, архітектурний факультет, отримав повну вищу освіту за спеціальністю “Архітектура будівель і споруд” та здобув кваліфікацію магістр з архітектури.

У 2006 році поступив в Аспірантуру на кафедрі «Основ архітектури і архітектурного проєктування» КНУБА і закінчив навчання у 2010 році. Завдяки багаторічному практичному втіленню (проєктуванню) основ і принципів тематики дослідження, кандидатська дисертація отримала великий звід матеріалів для теоретичного формулювання роботи, хоча і затягнулася у часі. Зараз дослідження у процесі коригування та підготовки до перед захисту.

У 2013 році, навчався на Кваліфікаційних курсах та отримав від Атестаційної Архітектурно-будівельної комісії Міністерства Регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Кваліфікаційний сертифікат архітектора.

У 2004 і у 2022 роках проходив підвищення кваліфікації викладача на базі відповідного відділу КНУБА, має відповідні свідоцтва про успішне навчання.

Загальна інформація

Загальний стаж роботи 23 років. Науково-педагогічний стаж 17 років.

 

Після закінчення Київського національного університету будівництва і архітектури, з 1999 року працював на посаді архітектора-розробника у проектних організаціях і мав консультативну роботу архітектора та головного архітектора.

1999 рік – до цього часу – асистент кафедри архітектурних конструкцій Київського національного університету будівництва і архітектури.

Викладав предмет «Конструкції будівель і споруд» (1-3 семестри) на 2,3,4 курсах різних факультетів КНУБА, але постійно викладає на архітектурному факультеті, українським та іноземним студентам. Також проводить консультування дипломників у розділі конструкцій.

The dissertation is devoted to the principles of the formation of the architecture of spiritual and educational centers with specialized features

Перелік навчальних дисциплін

  1. Конструкції будівель і споруд

191 “Архітектура та містобудування”

Галузь знань: 19 “Архітектура та будівництво”

 

Напрямки наукової діяльності

 

Сфера наукових інтересів – архітектура, сакральна архітектура, типологія, стилістика, сучасні конструкції, акустика, енергоефективність, функціональність.

The field of scientific interests is architecture, sacred architecture, typology, styles, modern constructions, acoustics, energy efficiency, functionality.

 

Наукові дослідження полягають у розробці оптимізації принципів формування та вирішенню комплексних задач у сучасному архітектурному проєктуванні, конструюванні, енергозбереженні комплексах сакральних споруд.

Практична цінність досліджень підтверджуються впровадженням одержаних результатів у проєктну практику.

Результати досліджень були впроваджені у сакральних спорудах та комплексах України.

Також в зв’язку з російською агресією проти України, розробляє принципи, методику відновлення зруйнованих та пошкоджених сакральних споруд, ґрунтуючись на науковому, історичному і практичному підходах до вирішення проблематики. А також на основах збереження Всесвітньої та національної спадщини України.

 

За результатами наукових досліджень та проєктної роботи: доповідав на науково-практичних конференціях КНУБА, міжнародних архітектурно-будівельних виставках м. Києва (IX спец виставка «Дерев’яне та заміське будівництво»), з питань сучасної архітектури і збереження пам’яток архітектури.

  • роках був представником РГ Кафедрального собору у Національній комісії у справах «ЮНЕСКО» (МЗС України). Приймав безпосередню участь в обговоренні робочих питань сесій та прийнятті рішень. Підтримував, доповнення проєктів рішень комісії, щодо включення культурних об’єктів України до охорони Всесвітньої спадщини «ЮНЕСКО».

Останні роки активно втілює наукові досягнення на базі канонічних традицій поєднуючи з сучасними вимогами енергозбереження та конструкціями у нових архітектурних проєктах та приймає участь у коригуванні вже існуючих спорудах та проєктах.

Опубліковано статті, як у не профільних так і у профільних виданнях.

 

Навчальні посібники

 

Степанов О.В. «Основи церковної архітектури» 2002 р. м. Київ.

 

Доповіді

на науково-практичних конференціях КНУБА,

 

  1. “Геометричний аналіз акустики деяких культових споруд Києва”, 2000.
  2. “Вплив на акустику храму архітектурного стилю і конструктивного рішення простору”, 2001.
  3. “Особливості температурно-вологісного режиму у культових купольних спорудах”, 2002.
  4. “Функціональні особливості храмових споруд і їх вплив на архітектуру і конструкцію будівель”, 2004.
  5. “Архітектурно-конструктивні особливості формування духовних центрів у житлових сучасних комплексах”, 2005.

6. “Формування сучасних православних комплексів з розвиненими благодійно-місіонерськими функціями”, 2006.

  1. “Сучасні питання формування православних комплексів в міській забудові України”, 2007.
  2. “Сучасні тенденції формування духовно-просвітницьких та благодійно-місіонерських комплексів в Україні”, 2007.
  3. “Архітектурно-типологічні засади православних храмових комплексів з благодійними та культурно-просвітницькими функціями (реконструкція та нове будівництво)”, 2009.
  4. «Принципи розвитку та рекомендації по вдосконаленню архітектурної типології православних храмових комплексів з різними функціями», 2010.
  5. «Рекомендації по розвитку архітектурної типології сучасних православних храмових комплексів з розвиненими благодійними та культурно-просвітницькими функціями (для крупніших міст України)», 2013.

Публікації

 

  1. «Формування сучасних православних комплексів з розвиненими благодійно-місіонерськими функціями».

УДК 515 Тези доповідей наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, Київ. 17-19.10.2006. стор.154-155.

 

  1. «Архітектурно-конструктивні особливості формування духовних центрів у сучасних житлових комплексах».

УДК 726.7 Стаття у фаховому виданні: «Сучасні проблеми архітектури та містобудування» №16. 2006. КНУБА стор. 358-361.

 

  1. «Сучасні особливості устрою православного парафіяльного храмового комплексу з розвиненими функціями».

УДК 726.7 Стаття у фаховому виданні: «Сучасні проблеми архітектури та містобудування» №19. 2008. КНУБА стор. 313-319.

Введіть текст заголовка

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux