Наприкінці минулого року в нашому Університеті вперше пройшло рейтингування факультетів. Це викликало багато дискусій. Адже справа для нас нова. Вважаю доцільним коротко проаналізувати завдання цієї акції.

Існує багато способів колективних змагань. Проводяться вони для того, щоб стимулювати самовиховання і  самоорганізацію працівників. У нашому випадку – це сім факультетів. З них ми і вирішили почати рейтингування. Інформаційно-аналітичним відділом були розроблені  відповідні документи, які визначали за якими критеріями можна порівнювати факультети, їхній потенціал, і, головне, як визначити стимул для подальшого розвитку.

Звичайно, всі наші факультети різні і в плані професорсько-викладацького і студентського складу, напрямків діяльності  і можливостей. Але якщо привести всіх до одного знаменника: на 100 викладачів і на 100 студентів, то тоді можна порівнювати ефективність маленького і великого факультету за тими чи іншими показниками. Але й показники бувають більш і менш значимі в категорії впливовості. Тож, ми умовно розділили діяльність факультетів на п’ять напрямків: міжнародна діяльність, якість роботи зі студентами, робота з професорсько-викладацькими кадрами, наукова діяльність факультетів і ефективність персональної роботи викладачів. Таким був загальний підхід до проведення рейтингування.

Коли ж ми почали аналізувати, то виявилося, що з точки зору вибору найбільш збалансованого, урівноваженого і стійкого факультету, наша система підрахунку балів вцілила в десятку. І ми змогли по сукупним даним нашої таблиці аргументовано вибрати найкращого. Переможцем рейтингу став ФАІТ. У цього факультету найбільш збалансована організація за всіма напрямками. І хоча фактично він був першим тільки в двох позиціях: в міжнародній діяльності і роботі науково-педагогічних працівників, в цілому, по балансу, він з помітним відривом, лідирував.

Звичайно, не всім відразу це стало зрозумілим. Під час звіту з рейтингування декан архітектурного факультету, наприклад, запитав: чому рахують бали за спортсменів, ми не спортивний факультет. Але й інші факультети не спортивні, однак зуміли виховати спортсменів. Мабуть краще організують поза аудиторну роботу. Тут варто зрозуміти, що робота зі студентами, залучення їх до участі в олімпіадах по своєму напрямку, спортивних змагань, культурного життя впливає на авторитет Університету в цілому. А головна ціль, яку ми переслідували своїм рейтингом, це підвищення іміджу КНУБА для того, щоб майбутні вступники могли оцінити переваги навчання у нас, відзначити привабливі сторони студентського життя і побачити, що Університет може дати студенту.

Додам, це рейтингування  дало змогу поглянути на наш Університет зверху, узагальнено. Цього ми досі не робили з ряду причин.  Ми побачили, що сьогодні представляє с себе КНУБА. Наприклад, ми дізналися, що ми маємо 39 міжнародних грантів і наукових освітніх програм. Цікава цифра.  Ми зрозуміли, що Будівельно-технологічному факультету в цьому плані треба рости, бо в них не має жодної такої програми. А по інших факультетах ця робота ведеться. Або кількість міжнародних конференцій. З задоволенням відзначаємо, що на ФУПП в минулому році було проведено 45 конференцій. Це наш вихід на міжнародну арену. Це популяризація наших наукових досягнень. Це наш міжнародний імідж, про який ми так довго дбаємо. І все ж, 75 наукових публікацій ФАЇТА краще, ніж 8 у ГІСУТА. А рейтинг нашого Університету серед інших, як в Україні, так і в світі, визначається, в тому числі і за нашими публікаціями в міжнародних виданнях, по цитуванню робіт наших науковців. Наведу кілька цифр. У ФАЇТА 165 цитувань робіт його співробітників. В той час, на Архітектурному всього 12-ть. Це починає турбувати. Про це вже ми говорили на засіданні Вченої ради.

Щодо якості студентів, то ми розуміємо всі проблеми шкільної підготовки для навчання в нашому технічному вузі. Але якщо вже вони до нас вступили, то стає важливим і те, скільки бакалаврів перейдуть в магістри. Це свідчить про те, що студенти прижилися, їм сподобалося у нас вчитися, вони хочуть бути в подальшому повноцінними будівельниками, архітекторами, дизайнерами чи іншими спеціалістами будівельної сфери. Тому, оцінюючи цей фактор, ми маємо право говорити про якість наданих знань. Наприклад, на Будівельному факультеті повний цикл навчання в минулому році завершили сорок студентів і отримали дипломи з відзнакою. А на БТФ ЧИ ФУПП всього по три. Навіть у відносних показниках видно, що рівень знань на Будівельному факультеті відрізняється за якістю.

Наукова діяльність у нас визначалася різними показниками. Але були й такі, які ми поки що не врахували. Але колеги підказують, що треба врахувати ще й  роботи на замовлення, як державні, так і комерційні, які могли б допомогти з загальним фінансуванням Університету. Ми будемо доробляти цей розділ, щоб в подальшому врахувати практичну віддачу факультетів для Університету в цілому. Але деякі моменти нам вдалося висвітити вже в першому рейтингу. Зокрема, оформлення патентів на винаходи. Тут знов лідирує ФАІТ. І заявок на винаходи у них більше всього, і дисертацій захищено за останні роки більше, ніж у колег.

І останній цікавий момент рейтингу – це оцінка роботи викладачів факультетів. Раніше її називали прогресивність праці. Оцінка складна. Але тут стало в нагоді положення про  планування і щорічне оцінювання роботи наших науково-педагогічних працівників, яке деякий час назад було розроблено в КНУБА під керівництвом проректора Тонкачеєва Геннадія Миколайовича. Цей компактний документ дозволяє оцінити навантаження заплановане і фактично виконане кожним викладачем. Потім цифри підсумували по кафедрі, потім узагальнили по факультету. І в цілому така схема дозволила підрахувати, що на  ФАІТ коефіцієнт навантаження на викладачів доволі високий – 1.22. Тобто, він перевищує плановий показник на 20 %. Вважаю, що це теж має велике значення в оцінці роботи факультету.

Ну і нарешті, про підсумки рейтингу в цілому. Перше місце в сукупності всіх напрямків діяльності з відчутним відривом посів ФАІТ. Друге місце між собою поділили ФУПП і Будівельний факультет. У них різниця всього 20 балів. Тож таке рішення зрозуміле. На третьому місці БТФ.  За рішенням ректорату  ФАІТ за перемогу нагороджений Кубком. Кубок цей  щороку буде переходити до того факультету, який ставатиме лідером рейтингу. І до нього грошова премія в 50-т тисяч гривень.

Змагання, в принципі, вигадали не ми. Нині вже існують різноманітні ТОП-рейтинги для закладів вищої освіти, а зокрема, для університетів є критерії підтвердження статусу національного. Ми спробували узагальнити різні позиції, і створити свій внутрішній рейтинг, адаптований саме для нашого Університету. Не знаю, чи є десь щось подібне у інших, а можливо навіть краще. Ми не проводили такого дослідження. Але те, що у нас є  – це наше надбання. І ми будемо проводити рейтинг з року в рік. Як показала практика – він має право на існування.

Ми гадаємо, що за підсумками 2018 року рейтинг буде більш напруженим. Зараз ми узагальнюємо висновки року минулого і вносимо корективи, щоб врахувати всі особливості факультетів. Тож, змагатися стане цікавіше. Бажаємо всім факультетам успіхів.

Ректор КНУБА                                П.М. Куліков

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux