Elementor #165021

Кудрявський віадук: історія найстарішого мосту у Києві

   Чи знаєте ви, де знаходиться найстаріший міст Києва? Може, колись бували на дачі Хрущова? Чи відомо вам, що в столиці існує сад каменів і дерево бажань?
      Читайте нашу газету «Архітектура та Будівництво». Там ви дізнаєтеся про історію Києва, нашого рідного міста, заповните власні прогалини в усіх таємницях!

      Кудрявський міст – найстаріший з усіх мостів Києва, що збереглися на даний момент. Офіційної назви він не має, а минає не над річкою, а над вулицею.
     «Архітектура і Будівництво» вирішила розповісти читачам історію цього мосту, а також де він знаходиться, коли і для чого був збудований, і що зараз зі станом цього мосту.

Міст для київського спиртзаводу

Найстаріший міст в Києві проходить через вулицю
       Якщо заглибитись в історію будівництва цього мосту, то його було зведено для одного з перших спиртзаводів Києва. Київський лікеро-горілчаний завод №2, званий раніше «Казенним винним складом №1», а потім «№2», був відкритий на вулиці Кудрявська, 16, 1896 року.
1898 рік. Через рік після  відкриття заводу так виглядав  міст
      Однак це прекрасне підприємство зазнавало проблем з логістикою, оскільки зручного під’їзду до складів організовано не було. Щоб це виправити, вирішили звести віадук із трамвайною лінією для службового користування. Міст мав з’єднати Вознесенський узвіз із Підвальним провулком.
Так виглядає Кудрявський міст знизу: прольоти в нього з цегли, а не з бетону
       Проєктуванням мосту займався інженер Володимир Безсмертний. Він будував і інші мости Києва, й знаменитий Дім із котами. Згаданий спиртовий завод також зводився під його керівництвом.
       Кудрявський міст був збудований у 1897 році. Тобто через рік після відкриття самого заводу. Зараз лікеро-горілчаний занедбаний і теж перебуває у досить плачевному стані.

Конструкція та стан найстарішого мосту в Києві

      Оскільки міст був лише переїздом через вулицю, жодними вражаючими масштабами він не відрізняється. Довжина мосту становить лише 10 метрів, а висота – 4 метри. Прольоти мосту були збудовані з цегли, а не бетону, що є досить незвичайно. Причому, якщо придивитися, цегла викладена вертикально.
Цегляна кладка мосту викладена вертикально.Це дуже незвично
      Міст є найстарішим із тих, що збереглися, і стан у нього на даний момент не кращий. Цегла сильно потріскалася і облупилася. Частково кладка навіть випадає. Металеві опори цілі, але вкриті іржею. На мосту багато графіті, що надає йому вигляду ще більш занедбаного об’єкта. Вулиця Петровська під мостом теж сильно занедбана, бо вже не використовується. Навколо багато бур’янових чагарників.
Один із перших спиртзаводів Києва. Невдовзі буде реконструкція території покинутого підприємства
       Враховуючи, що стан мосту може бути небезпечним, ще 2001 року його було перекрито для руху транспорту. Зараз на віадуку можна побачити відповідну табличку та шлагбауми з покришками. На машині проїхати не можна. Міст став суто пішохідним. Згаданої трамвайної лінії також немає. Вона була розібрана ще за найкращих для мосту часів.

Де знаходиться Кудрявський міст у Києві і як до нього дістатися

      Дістатись Кудрявського мосту можна доїхавши до Львівської площі на тролейбусах 6, 16, 18, або на маршрутках 181, 439, 598, а також на 7 автобусі. Станції метро розташовані досить далеко, тому краще обрати наймальовничіший маршрут, від «Золотих Воріт» та «Театральної».   

Ревіталізація заводу в центрі Києва

P.S. Нещодавно газета дізналася, що 126-річний лікеро-горілчаний завод на вул. Кудрявській,16а, продовжував працювати ще понад 30 років (1946-1980). З 1992 р. завод функціонував під управлінням різних орендарів. У 2002 р. змінив назву на “Столичний Стандарт”, під цією вивіскою і припинив роботу через кілька років.      

       Промислово-будівельна група “Ковальська” 2021 року оголосила про початок роботи над реконструкцією території покинутого понад 100-річного Київського лікеро-горілчаного заводу. ПСГ “Ковальська” працює на будівельному ринку України з 1956 р. Об’єднує 13 підприємств у сфері видобутку сировини, виробництва продукції та будівництва. Продукція представлена брендами “Бетон від Ковальської”, “Авеню”, Siltek та ін.

       «Територія цього об’єкта буде переосмислена відповідно до сучасних потреб городян, – прокоментувала заступник генерального директора групи Ковальська Ольга Пилипенко. Це процес відтворення та пожвавлення міського простору. Основний принцип ревіталізації полягає у розкритті нових можливостей старих територій та споруд».

       «Урбаністична спільнота Києва: дослідники-урбаністи, соціологи, історики, дизайнери, міжнародні та українські архітектори-реставратори шанують історичну спадщину нашого міста. Співтовариство сформувало стійку програму території «Кудрявки». Ми за відкритий діалог із ними. Команда Ковальської проводитиме відкриті заходи, присвячені історії та проблематиці ревіталізації з включенням локальної спільноти та експертів з міського планування. Ми за використання найкращого світового досвіду», – закінчила заступник голови групи ПСГ “Ковальська”.

Міст є найстарішим із тих, що збереглися
І.Геращенкова
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux