Elementor #179982

Відбудова України: які країни допомагатимуть відновлювати знищені росією міста

Після війни відновимо знищене росією

       Попри те, що війна триває, Україна дивиться в майбутнє, активно працює над відновленням знищених росією міст. Наразі поверхова оцінка збитків нашої країни від російських ударів вже перевищує $700 млрд. Очевидно, що цифра зросте оскільки війна триває. 

       На нас чекає багато роботи, але ми впевнені, що зможемо втілити усі найкращі світові практики та технологічні рішення для того, щоб швидко і сучасно відбудувати наші міста та містечка. А головне повернути людям житло, лікарні, дитячі садки та школи, щоб кожен українець якнайшвидше повернувся додому.
        Вже зараз на деокупованих територіях необхідно відновити близько 40 тисяч об’єктів. Серед них необхідно відновити понад 400 шкіл, понад 300 садків, 300 лікарень, а також об’єкти ЖКГ (водопостачання, газопостачання, теплопостачання та електропостачання). Решта об’єктів це житлова інфраструктура. Здебільшого це багатоповерхівки та приватні будинки, аби люди могли повернути своє житло.

      Наша країна звернулася до світових лідерів із концепцією шефства над відновленням певних регіонів України під егідою Європейської економічної комісії ООН. До цієї ідеї приєдналося 500 компаній майже з 42 країн світу. Вони готові відбудувати Україну.

      У відповідь на прохання України у Європейській економічній комісії ООН обговорили плани відновлення. Було створено проєкт UN4UkrainianCities (ред. – ООН для українських міст), мета якого – підтримка у відновленні українських міст, що постраждали через війну. У планах – відбудувати міста за принципом «краще, ніж було».
      Нові генеральні плани міст розробляються спільно з місцевими архітекторами, містобудівниками та міжнародними експертами. У роботі над проєктом задіяно 16 структур ООН та міжнародних організацій.

      За підрахунками уряду України, групи Світового банку, Європейської комісії та ООН, на відновлення потрібно до 500 млрд доларів. Нещодавно у Європейській економічній комісії ООН обговорили плани відновлення.

     Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що основним джерелом відновлення України мають стати конфісковані активи Росії та російських олігархів…

      Україна має пройти складний шлях відбудови держави.

Які ж країни відновлюватимуть Україну після війни?

  • Британія заявила про готовність взяти шефство над Києвом та областю.

  • Участь у відновленні області візьме також Литва.

  • Норвегія може взяти шефство над Кіровоградською областю,

  • Ірландія – над Рівненською,

  • Канада – над Сумською.

  • Херсонську область допомагатимуть відновлювати Швеція та Нідерланди.

     За підрахунками Київської школи економіки за рік повномасштабного вторгнення росія знищила або частково зруйнувала близько 160 тисяч житлових приміщень, не менше 1,2 тисяч медичних закладів, понад 3 тисячі навчальних закладів, близько 2 тисяч об’єктів культурної спадщини, не менше 350 релігійних споруд та понад 120 залізничних вокзалів України. Це жахливі цифри, які суперечать будь-яким правилам ведення війни, адже найбільше постраждала саме громадянська інфраструктура та мирне населення.

      Більшість міжнародних партнерів очікують на завершення активної фази війни для того, щоб розпочати відновлення регіонів, проте деякі країни вже включилися в цей процес і залучають власні ресурси для відновлення постраждалих міст.   

Ось ще країни, зусиллями яких відновлять після війни українські міста:

  • Греція взяла на себе відновлення Маріуполя;

  • Сполучені Штати Америки та Туреччина допомагатимуть Харкову;

  • Миколаївська область заручилася підтримкою Данії; Тут данське партнерство є успішним і результативним.     

     Уряд Данії вже передав місцевій владі:

  • близько 20 спеціальних систем, що очищають воду;

  • потужні насоси для забору та подачі води;

  • багато кілометрів поліетиленових труб для відновлення водопроводу в тих місцях, де сталися прориви;

  • тонни іншого обладнання для водопостачання та опалення будинків.             

     Окрім цього Данія допомогла завершити реконструкцію аераційної системи для очищення стоків.

  • Житомир готові підтримати країни Балтії;

  • Чехія заявила про готовність допомогти у відновленні Дніпропетровщини;

  • Австрія ж взяла під шефство Запорізьку область

    .

Допомога Великобританії

   У чому Україні допоможе Сполучене Королівство Великої Британії? вирішила дізнатись «Архітектура та Будівництво».

     Про це йшлося на онлайн-зустрічі з Міністром транспорту Великої Британії Грантом Шеппсом. Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков продемонстрував британському колезі рівень руйнувань та наслідки впливу війни на залізницю, автомобільні магістралі та мости. «У Сполученому Королівстві у нас є найкращі транспортні експерти в світі, – повідомив Грант Шеппс, – і якщо ми поділимося ними з Україною, це не лише допоможе відновитись Україні, а й підвищить авторитет британського бізнесу у глобальному масштабі».

      Чиновники підписали історичний Спільний план дій щодо допомоги у відбудові транспортної інфраструктури. Британія погодилася надавати експертизу від престижних британських приватних організацій. Британські партнери запропонували також план реконструкції аеропортової, злітно-посадкової та портової інфраструктури. Міністерства двох країн домовилися про співпрацю у сфері навчання персоналу аеропортів, диспетчерів повітряного руху та авіаційної безпеки. Враховуючи, що Україна – один із найбільших експортерів зерна у світі, ці життєво важливі заходи допоможуть її економіці швидше відновитись, а також зменшать тиск на світові ціни на продукти харчування.
      Велика Британія допоможе Україні відновити ліси та нацпарки, що постраждали від війни.

Відновлення Харкова

      “Нашими партнерами у післявоєнному відродженні Харкова будуть США та Туреччина. Упевнений, що така співпраця після війни зробить наше місто перлиною не лише України, а й усієї Європи!” – сказав міський голова Харкова Ігор Терехов.

      Ми сьогодні працюємо над створенням нового генерального плану міста і обов’язково відбудуємо всі райони. Харків стане ідеальним містом майбутнього, і ми націлені на те, щоб зробити це у максимально стислий термін. Звісно, нам потрібна фінансова підтримка США як держави із серйозною економікою та Туреччини, будівельні технології якої знайдуть тут відмінне застосування», – додав мер.
    Зведення будинків у Туреччині здійснюється відповідно до сучасних технологій та міжнародних стандартів будівництва   

Реконструкція аеропорту "Антонов"

       Турецька компанія Mabtec Engineering and Consultancy, яка займається проєктуванням, реалізацією та управлінням інженерних проєктів, допоможе у відновленні аеропорту “Антонов” у Гостомелі. Концепція  реконструкції аеропорту “Антонов” розроблятиметься на базі індустріального парку Bucha Techno Garden.

Відродження Маріуполя та Одеси

     Прем’єр-міністр Греції назвав Маріуполь найдорожчим їхньому серцю містом та символом варварства війни… Греція готова відновити пологовий будинок у Маріуполі, де мешкає значна грецька громада.
      А голова МЗС Нікос Дендіас заявив, що його країна допоможе відбудувати також і Одесу після війни. «Ми дуже цінуємо те, що ви захистили нашу спільну спадщину». Справа в тому, що одесити віддано охороняють не лише свою землю, а й культурну спадщину, яка знаходиться на їхній території. І одне з них – музей “Філіки Етерія”. Його експонати заздалегідь перемістили до підвалу. І це вразило главу МЗС Греції.
      Музей  із дивною назвою «Філікі Етерія» з’явився в Одесі у пам’ять про події 1814 року, коли тут було засновано таємну патріотичну організацію,  яка готувала греків до боротьби за незалежність.

До проєкту UN4UkrainianCities долучаються Ірпінь та Бородянка

        До проєкту UN4UkrainianCities, який охоплював Харків та Миколаїв, приєднуються нові українські міста – Ірпінь (з населенням 65 тисяч осіб) та Бородянка (з населенням 14 тисяч осіб).
       Це невеликі міста на Київщині, які сильно постраждали на самому початку повномасштабного вторгнення.
В Ірпіні зруйновано 76 відсотків об’єктів інфраструктури
        За даними міської влади в Ірпіні  пошкоджено або зруйновано понад 7 тисяч об’єктів, із них понад 3200 – житлові будинки. Без даху над головою залишилося понад 16 350 мешканців Ірпіня. Це місто – одне з найбільш постраждалих у Київській області. На його реконструкцію потрібно близько одного мільярда доларів.          

 

В Ірпіні будують новий дом

        Загальні збитки  у Бородянці – 148,4 млн доларів

       У Бородянці зруйновано понад 1500 будівель (15 відсотків), з них понад 1140 – житлові будинки та господарські споруди, а також понад 140 – промислові споруди.  Збитки, завдані соціальній інфраструктурі, становлять понад 24 мільйони доларів (понад 6,5 мільйонів доларів – об’єктам охорони здоров’я та освіти, 21,4 мільйона доларів – промисловості, і понад 7,5 мільйонів доларів – адміністративній інфраструктурі)…

Порожні міста України

11 міст зруйновано повністю

Замість міста – руїни…

Ці регіони відновлювати немає сенсу…

Але ми дивимося у майбутнє…

       «Деякі населені пункти України зруйновані вщент. Відновлювати їх просто немає сенсу, ворог їх стер з лиця нашої землі, як би боляче не було про це говорити».  Це слова  Олени Шуляк, Голови партії «Слуга народу».
        Донбас – регіон України, який чи не найбільше постраждав від російської агресії. Такі міста, як Бахмут, Соледар, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна, Щастя, Кремінна, Волноваха, Вугледар, Лиман та Мар’їнка – знищені повністю або майже повністю. Є висока ймовірність того, що відновлювати їх не будуть.

Не залишилось нічого…

         За словами Глави партії, перед початком відновлення потрібно буде переглянути та перепланувати взагалі всі області України. Програма відновлення не просто міститиме те, що потрібно відбудувати, але й міститиме інформацію про майбутню економічну ситуацію в регіоні – які підприємства виїхали та заїхали, які планують залишатися, яким потрібно створити умови для розвитку в цьому районі, з огляду на природні чи логістичні особливості. Тому що є громади, в яких кількість населення збільшилася на 25%, а такий приріст населення – це й інше навантаження на інфраструктуру та навантаження на доступ до послуг, які надає держава.
        При цьому О.Шуляк наголосила, що будуть території, які можна буде розглядати для створення нового мікрорайону чи, можливо, нового населеного пункту. Такі нові мікрорайони зростатимуть там, де буде заплановано будівництво нових потужностей, що дають змогу працевлаштувати багато людей.

Південь і Донбас. Що відновлюватиметься скоріше?

        «Одужання» Півдня України відбуватиметься швидше, бо це переважно аграрний регіон. Робота місцевих мешканців насамперед пов’язана із сільським господарством та переробкою сільськогосподарської продукції. Відповідно, відновлення багатьох населених пунктів там більш імовірне.       
       Водночас на відновлення впливатиме також те, скільки населені пункти перебуватимуть у зоні активних бойових дій чи під окупацією. Адже, чим більше часу мине, тим менше мешканців бажатимуть повернутися, бо влаштуються на новому місці, відзначила нардепка.

Реабілітуємо… із принципу

Тому… цегла за цеглою, будинок за будинком…

       У той же час лідер «Слуг» каже, що деякі міста важливо відбудувати, як кажуть, із принципу. Нехай усі знають: це не просто населені пункти, це – найновіша історія України, історія про нас як незалежну країну. Ці міста фортеця, символ української боротьби за свободу, саме у боях за них ми продемонстрували, чого прагнемо і чому не здаємось, вважає депутат. Тому цегла за цеглою, будинок за будинком, школа за школою… Це наше майбутнє, яке стане реальністю. Це наш обов’язок перед українцями, які принесли надзвичайну жертву.

                                                                                                       І.Геращенкова

                                                                                                        Використано частково матеріали                                                             Build Portal
«Архітектура та Будівництво» дякує за допомогу в підготовці газети  докторанту кафедри машин та обладнання технологічних процесів, к.т.н. Євгену Олександровичу Міщуку
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux