Elementor #223291

Архітектура – ​​це наука та мистецтво, процес та результат, ідея та реальність

       Професія архітектора у певному сенсі універсальна. Отримуючи знання для майбутньої професії, ви одразу стаєте художником, істориком, дизайнером.

       Архітектура формує навколишнє середовище і залежить від нього, зберігає дух часу та створює простір для життя та роботи тут і зараз. А диплом дає можливість стати творцем неймовірних будівельних проєктів… 

      Київський національний університет будівництва і архітектури готує фахівців архітектурної освіти вже 94 роки. Архітектурна школа КНУБА гарантує високу якість навчання на рівні світових стандартів… Випускники архітектурного факультету очолюють сучасні архітектурні та дизайнерські бюро, працюють в органах державної влади…

Захист кваліфікаційних випускних робіт на здобуття освітнього ступеня «Магістр» 2024 на архітектурному факультеті

Традиційно в кінці травня на архітектурному факультеті проходить захист кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього рівня “МАГІСТР”.

      Архітектурний факультет Київського національного університету будівництва і архітектури надає високий рівень архітектурної освіти на магістерському рівні.

      Пропонуються програми освітньо – наукового рівня за трьома напрямками: “Архітектура будівель і споруд”, “Містобудування” та “Дизайн архітектурного середовища”. Широкий перелік вибіркових дисциплін дозволяє магістрантам вибрати індивідуальну освітню траєкторію та поглибити знання за різними напрямами: архітектура житлових і громадських будівель, теорія архітектури, енергоефективна та інноваційна архітектура, реконструкція будівель і споруд, містобудування та ландшафтна архітектура, інформаційні технології в архітектурі, дизайн архітектурного середовища. Можна ознайомитися з прикладами магістерських випускових робіт різних кафедр.

     Сьогодні  про захист робіт освітнього рівня «Магістр» розповідає газеті «Архітектура та Будівництво»  доцентка кафедри основ архітектури та архітектурного проектування, кандидат архітектури Тетяна Ладан:

Колектив кафедри основ архітектури та архітектурного проектування разом випускниками – магістрами

     – 23 та 24 травня 2024 року на кафедрі Основ архітектури та архітектурного проєктування  (ОААП) відбулися захисти Атестаційних робіт Магістрів. Успішно захистилися 22 студенти кафедри.

       Почесна Атестаційна екзаменаційна комісія під головуванням Президента Національної спілки архітекторів України, Заслуженого архітектора України, лауреата Державної премії України в галузі архітектури, кандидата архітектури – Олександра ЧИЖЕВСЬКОГО плідно працювала в on-line та off-line форматі. Відключення світла та повітряні тривоги не завадили роботі комісії, всі учасники процесу з відповідальністю та розумінням відносилися до реалій роботи в умовах військового стану…

Найкращими дипломними проєктами були визнані такі магістерські роботи:

      Як було зазначено, захисти дипломних робіт магістрів на кафедрі основ архітектури та архітектурного проектування  пройшли у змішаному форматі, очному і дистанційному. 

Багато цікавих питань по захисту  на тему «Особливості формування громадських освітніх закладів в умовах реконструкції» розглянула на прикладі реконструкції Київського лікеро-горілчаного заводу по вул. Кудрявській, 16, студентка – магістрантка Ганна РИБАЛЬЧЕНКО. Керівниками її роботи стали: професор Ю.І.Серьогін та професорка Ю.В.Івашко
     Студент-магістр Дмитро ФУРМАН представив на захист off-line свою дипломну роботу на тему: “Принципи формування навчальних комплексів з  можливістю обслуговування населення в позанавчальний час» на прикладі реконструкції гімназії №46 по вул. Державінській, 4-А у Харкові. Керівники його наукової роботи: професор Ю.І. Серьогін та доцент В.А.Богданов.
 
                  Київський елеватор ( реконструкція )
Був представлений магістерський проєкт Вікторії  МИХАЙЛОВОЇ на тему: Особливості формування культурно-громадських комплексів в умовах реконструкції. Тема пов’язана з відновленням київського елеватора по вул. Набережно-Хрещатицькій, 12. Керівники наукової роботи: професор Я.Я. Віг та доцент Г.Н  Ушаков.

      Тематика наукових робіт студентів-магістрів відповідала нагальним потребам часу та зосереджувалася, як на аналізі та проєктуванні нових будівель, так і на реконструкції та відновленні зруйнованих під час війни об’єктів в Україні. Оn-line захисти пройшли в режимі Zoom-конференції.

Студентка-магістр Анастасія Семенцова працювала над проєктом на тему: Особливості формування науково-дослідних центрів в умовах реконструкції.  Прикладом стала реконструкція забудови в прибережній зоні річки Інгул у Кропивницькому.  
Проєкт Анастасії Семенкової

Настав відповідальний момент – захист дипломних проєктів!

Під час захисту магістерських робіт

      Проєктні рішення, які запропонували автори цих наукових праць, були високо оцінені професіоналами та Державною екзаменаційною комісією. Пропозиції, подані магістрами, є дуже актуальними.  

       Оff-line захисти проходили із доповідями наживо з роздруківками робіт великого формату, як в старі добрі часи мирного життя, в присутності батьків студентів, самих студентів та викладачів кафедри. Робота супроводжувалася відеозйомкою від Української Академії архітектури.

      В рамках співпраці із кафедрою на захистах були присутні представники територіальних громад: Дубенської міської територіальної громади, в особі директора Державного історико-культурного заповідника в м. Дубно – Леоніда Кічатого, громадськості Медвинської сільської територіальної громади та в особі голови громади – Ігнатія Сергієнка, директора КНП «Медвинської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини» – Олега Павленка. Вони подякували керівникам та студентам за розробку важливих для громад тем.

Під час роботи Атестаційної екзаменаційної комісії професори М.М.Дьомін та О.С.Слєпцов

       По завершенню захистів, завідувач кафедри ОААП, Народний архітектор України, лауреат Державної премії України в галузі архітектури, Президент Української Академії архітектури, професор, доктор архітектури – Олег СЛЄПЦОВ привітав студентів – вже колег-архітекторів із успішним завершенням навчання та побажав їм залишатися вірними своїй творчій професії, запросив до участі у міжнародних конкурсах з відбудови України через Національну спілку архітекторів України, через Українську академію архітектури, бути активними та ініціативними.

       Янош ВІГ та Юрій СЕРЬОГІН – Заслужені архітектори України, лауреати Державних премій України в галузі архітектури, професори – зазначили високу відповідальність студентів до своєї професії та побажали їм бути успішними на творчих шляхах.

       І наостанок.

      Атестаційна екзаменаційна комісія, гості та керівництво КНУБА – проректор з навчально-педагогічної роботи та стратегічного розвитку КНУБА – Олексій ДНІПРОВ та декан архітектурного факультету – Олександр КАЩЕНКО відзначили високий рівень підготовки робіт та їх актуальну тематику.

                                                                                    Тетяна ЛАДАН,

                                                                    кафедра основ архітектури та архітектурного                                                                                          проєктування, кандидат архітектури, вчена                                                                                                          секретарка кафедри                                                                                                                                                        
Translate »
Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux