НОВИНИ КАФЕДРИ ОААП

Студенти і викладачі кафедри ОААП КНУБА долучились до відбудови м.Чернігів.

На Архітектурному факультеті КНУБА відбувся захід з презентації та обговорення проєктів відновлення готелю «Україна» в Чернігові, який був зруйнований 12 березня 2022 р.

Для участі у заході прибули офіційні гості з Чернігова, які оцінили запропоновані ідеї та зазначили, що проєкти допоможуть у реалізації об’єкту.

Проєкти виконали студенти кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА під керівництвом завідувача професора Олега Слєпцова та викладачів кафедри.

В Чернігові вже зруйновані та пошкоджені війною як сакральні, так і громадські будівлі. Чернігівська міська рада звернулася до КНУБА з проханням сприяння у відновлені низки постраждалих обʼєктів. На першому етапі колектив кафедри ОААП  розробив проєкт відбудови готелю «Україна» за адресою з символічною назвою «проспект Миру».

Про урочисту презентацію проєктів створено фільм «Майстри майбутнього».

Дивитись фільм:

Лекція-екскурсія до Храму на кафедрі ОААП.

12 жовтня 2023 р. на кафедрі Основ архітектури та архітектурного проєктування відбулась лекція екскурсії до храмового комплексу “Введення в храм Пресвятої Богородиці” для студентів 5 курсу.

Храмовий комплекс розбудовується у Святошинському районі м.Києва, бульвар Жуля Верна, 10а.

Завідувач кафедри професор Олег Семенович Слєпцов розповів про історію та архітектурні особливості храму. Станом на зараз комплекс знаходиться на стадії будівництва, що збільшує практичну цінність екскурсії для студентів-архітекторів. Сакральні об’єкти завжди відігравали велике значення в українській культурі. З давніх часів і дотепер храмові комплекси представляюсь собою багатофункціональні об’єкти, до проєктування яких треба ставитись дуже ретельно та усвідомлено. Адже вони є не тільки духовними, а й культурними центрами для мешканців.

Інформацію підготував: Давид Паньків, студент 5 курсу кафедри ОААП.

Виставка Андрія Вишинського в Кам’яниці війта.

15 вересня 2023 року, о 17:00, у стінах відомої пам’ятки архітектури національного значення України XVII-XVIII ст., авторства архітектора Івана ГРИГОРОВИЧА-БАРСЬКОГО – “Кам’яниця Київського війта”, вул. Костянтинівська 6/8, відкрилася виставка живопису доцента кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування (ОААП) КНУБА, члена-кореспондента Української Академії Архітектури (УАА), керівника творчої архітектурної майстерні “ВіВ” Андрія ВИШИНСЬКОГО, яка має назву: “Мій Київ”.

На виставці представлені акварелі та роботи олією різних років, в тому числі і сучасні твори архітектора-художника. Реалістичне зображення пам’яток архітектури Києва, пейзажів та натюрмортів, інтер’єрів занурюють глядачів у світ гармонії та творчої майстерності автора – поціновувача історичної та сакральної архітектури міста, його яскравої художньої атмосфери.

Кандидат архітектури, професор кафедри ОААП КНУБА, член-кореспондент УАА – Павло БЕЗРОДНИЙ ще у 2012 році назвав творчість Андрія ВИШИНСЬКОГО “архітектурно-історичною сюїтою”. І дійсно це є так, адже архітектора-художника надихають всі чотири пори року, дзвони фарб яких лунають одночасно і ніжно і яскраво-динамічно, тому ми відчуваємо життя міста, як музику життя…

На відкритті виставки були присутні: гості, колеги по роботі, друзі автора та його родина.

Президент УАА, Народний архітектор України, творчий директор НПАБ “ЛІЦЕНЗіАРХ”, Завідувач кафедри ОААП КНУБА, доктор архітектури, професор – Олег СЛЄПЦОВ підкреслив незгасаючий талант митця, як в архітектурі так і художній творчості, зростаючу майстерність і варіативність технік у постійних художніх експериментах. Побажав творчих пошуків та надихатися завтрашнім днем!..

Заслужений архітектор України, професор кафедри ОААП КНУБА, член-кореспондент Української академії архітектури – Юрій СЕРЬОГІН щиро позаздрив авторові, що він, в щільному робочому графіку викладача і керівника творчої архітектурної майстерні “ВіВ”, знаходить вільний час на художнє відтворення його рідного Києва і так віртуозно… Побажав здоров’я та, в подальшому, встигнути зробити все, що задумав!…

Головний архітектор НПАБ “ЛІЦЕНЗіАРХ”, доцент кафедри ОААП КНУБА, член-кореспондент УАА – Валерій БОГДАНОВ побажав своєму давньому другові, колезі по роботі – натхнення, здоров’я та подальших творчих виставок. Подякував за те, що його роботи створюють святкову атмосферу та дають можливість зустрітися старим вірним друзям…

Кандидатка архітектури, доцентка кафедри ОААП КНУБА – Наталія МЕЖЕННА відзначила, що крім великого Таланту, автор є великим Мотиватором для інших – після перегляду робіт тягне до творчості… Подякувала за це і побажала наснаги, нових тем, нових картин та нових виставок по усьому світові!..

Кандидатка архітектури, доцентка кафедри ОААП КНУБА – Тетяна ЛАДАН подарувала митцю, як лицарю творчих справ, пензлик-шпагу із м’яким кінцем, який попри всі життєві обставини залишається вірним мистецтву та стоїть на захисті історичного міста – показує нам його художню красу, неповторність та мальовничість… Після презентації та огляду виставки авторові також був подарований вірш-експромт:

“Шановний, Андрію!

Тримай свою мрію, щастя в долонях, натхнення та вдачу…

Від кожного твору така йде віддача, що в кожній порі – сонце палає, квітне природа, гарна погода…

Неси щастя всім, в пензлях і фарбах, у барвах життя, добра й майбуття!..”

Дійсно, твори Андрія ВИШИНСЬКОГО надихають на творчість, спонукають до збереження архітектурної спадщини та замислитися над дбайливою взаємодією архітектури старого міста із сучасною…

Виставка відкрита з 15 вересня 2023 року, ср-пт 11:00-15:00; сб-нд 11:00-17:00 (Київ, вул. Костянтинівська, 6/8).

Автор щиро запрошує поринути у світ своєї творчості та краси історичного Києва!!!

Інформацію підготувала: к.арх., доцентка кафедри ОААП Тетяна ЛАДАН.

Фото: Валерій Богданов, Тетяна Ладан.

------------------------------------------------------------------------

Прем’єра фільму про співпрацю кафедри ОААП КНУБА з бетонним виробництвом «Золотий мандарин».

15 грудня 2023 року під час урочистих зборів Української академії архітектури у Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені В.Г. Заболотного відбулась презентація мініфільму «В пошуках мрії».

Ця художня відеоробота висвітлює послідовні етапи впровадження експериментального підходу до навчання студентів на кафедрі Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА. Завідувач кафедри ОААП професор Олег Слєпцов ініціював безпосереднє знайомство студентів другого курсу з технологіями компанії «Золотий мандарин», де у місті Вишневе виготовляються різноманітні бетонні вироби для благоустрою. На основі нових наочних знань студенти запроєктували малі архітектурні форми з розробкою середовищного дизайну навколо цих форм.

Успішний результат у вигляді ґрунтовних сучасних проєктів та налагодженої співпраці з потужною компанією-стейкхолдером будівельної сфери та потенційним роботодавцем свідчить про доцільність безпосередніх зв’язків навчальних закладів і практичної сфери будівництва, виробництва і проєктування.

Інформацію підготував: доцент кафедри ОААП Гліб Ушаков.

Запрошуємо переглянути фільм «В пошуках мрії»:


 

-----------------------------------------------------------------------

Участь кафедри ОААП КНУБА у реабілітації українських дітей.

Влітку 2023 року у рамках міжнародної співпраці Української академії архітектури та її представництва в Ізраїлі за участі кафедри ОААП КНУБА було організовано оздоровчу поїздку для дітей Дубенської громади.

Заходи по реабілітації українських дітей були організовані під керівництвом завідувача кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА, президента УАА професора Олега Слєпцова, за участі викладачів та студентів кафедри ОААП: доцентка Маргарита Яковенко та студенти Ганна Панова і Ольга Шелудько.

Українські діти, крім різноманітних занять та оздоровчих заходів у літньому кемпі в Закарпатті, проходили терапію мистецтвом, яку для них проводили наші студенти під керівництвом викладачів.

Вже більше 10 років розвивається плідне та різнобічне співробітництво між кафедрою ОААП КНУБА, УАА та Державним історико-культурним заповідником м. Дубно.

16 листопада 2023 року в будівлі Дубенської районної військової адміністрації відбулась презентація фільму «Маячки надії», який присвячений співпраці УАА і Дубенської районної військової адміністрації в питанні оздоровлення і реабілітації українських дітей із залученням іноземних інвестицій та за безпосередньої участі викладачів та студентів КНУБА.

Інформацію підготував: доцент кафедри ОААП Гліб Ушаков.

Запрошуємо переглянути фільм «Маячки надії»:

--------------------------------------------------------------------------

“Велична Київська фортеця та проблеми забудови Києва”.
Фільм Андрія Білого за участі Гліба Ушакова, доцента кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА,
про розвиток архітектури Києва з врахуванням історії та рельєфу.

https://www.youtube.com/watch?v=IR4f96c6Re8 

--------------------------------------------------------------------------

Студенти-архітектори КНУБА в комплексі «Українське село».

В рамках навчальної програми на  кафедрі Основ архітектури та архітектурного проєктування пройшла екскурсія до храмово-етнографічного музейного комплексу “Українське село”. Студенти-магістранти мали змогу наочно ознайомитись з особливостями проєктування сакральних споруд та діляться своїми враженнями:

«Моментом, який нас вразив, став перший погляд на музейний комплекс. Старовинні українські хати, церква, та інші споруди виглядали як живий образ українського села. Ця атмосфера зразково передавала багатство та колорит української культури.

Лекція, яку провів професор О. С. Слєпцов, була цікавою та змістовною. Він поділився своїми знаннями про історію цього місця та розповів про архітектурні та духовні аспекти будівництва церков. Це було особливо цікаво для нас, студентів Архітектурного факультету, оскільки ми змогли зрозуміти, як ідеї проєктування сакральних споруд дійсно впливають на культурний контекст.

Під час екскурсії ми також мали можливість відвідати різні виставкові зони, де були представлені різні аспекти життя і роботи людей минулих епох. Ми могли самостійно доторкнутися до старовинних предметів та засобів побуту, що додало автентичності нашому досвіду.

Завдяки цій екскурсії ми не лише збагатили свої знання, але й відчули глибоку повагу до нашої спадщини та бажання зберегти її для майбутніх поколінь. Наша група студентів вдячна за цей неймовірний досвід і за можливість поглибити своє розуміння культурної спадщини України!»

Підготував: студент 5 курсу кафедри ОААП Давид Паньків.

--------------------------------------------------------------------------

Профорієнтаційна робота на кафедрі ОААП

9 березня 2023 р. відбувся День відкритих дверей на архітектурному факультеті КНУБА.

Майбутні абітурієнти, разом із батьками, завітали до аудиторії 101а.

Декан архітектурного факультету (професор, доктор технічних наук Олександр Кащенко), завідувачі кафедр (професори, доктори архітектури: Надія Шебек – кафедра Містобудування, Вадим Куцевич – кафедра Архітектурного проєктування цивільних будівель і споруд, Гелена Ковальська – кафедра Теорії архітектури, Віктор Тімохін – кафедра Дизайну архітектурного середовища, Валерій Товбич – кафедра Інформаційних технологій в архітектурі, Юлія Третяк – кафедра Дизайну) та викладачі архітектурного факультету різних кафедр презентували гостям інформацію про унікальність кожної з кафедр, проводили екскурсії по учбовим аудиторіям, приміщенням кафедр та щиро запрошували абітурієнтів до вступу, спільної співпраці вже у якості студентів та, в подальшому, у якості колег на один з найпрестижніших факультетів Київського національного університету будівництва і архітектури – архітектурний факультет.

Від кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування (кандидатка архітектури, доцентка Тетяна Ладан, асистенти – Сергій Трофимчук та Марія Адаменко, інженер І категорії – Володимир Чайка) підготували інформаційний стенд, на якому представили роботи студентів 1-го та 6 курсів: відмивки тушшю та аквареллю, макети з композиції, дипломні роботи Магістрів. Також на стенді були представлені зразкові роботи абітурієнтів з композиції, які були виконані у чорно-білій графіці та кольорі на підготовчому відділенні КНУБА, в яких розкриваються особливості графічних екзаменаційних завдань для вступу на Архітектурний факультет (керівниця – Тетяна Ладан).

Під час екскурсій по факультету абітурієнти завітали до показової аудиторії кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування – 102а, в якій ознайомилися з об’ємними гіпсовими демонстраційними матеріалами з грецьких та римських канонічних ордерів та роботами студентів 1 курсу: Ордерні композиції, Відмивки пам’яток архітектури китайською тушшю, аквареллю, Обміри пам’яток архітектури.

Тетяна Ладан розповіла гостям про особливості навчання на кафедрі ОААП (виїзні практики, конкурси та експерименти з формоутворення), про велику кількість дисциплін, які викладаються студентам, про легендарних педагогів (Клара Демура), про унікальні завдання (архітектурні фантазії) та дві освітньо-наукові програми для Магістрів: Архітектура будівель і споруд – Реконструкція і реставрація архітектурних об’єктів, сакральна архітектура; Інноваційна архітектура.

Зустріч з абітурієнтами та їх батьками пройшла у привітній атмосфері.

Під час екскурсій головним питанням абітурієнтів було: “Невже це ми зможемо зробити?” Викладачі кафедр запевнили, що в дружній атмосфері навчання можна зробити набагато більше і вони з радістю навчать всім секретам професії Архітектора…

Інформацію підготувала: Тетяна Ладан, кандидатка архітектури, доцентка кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування.

--------------------------------------------------------------------------

ЗАПРОШУЄМО ДО ТВОРЧОГО ВЕРНІСАЖУ!!!

До фестивалю науки у КНУБА 25 травня 2023 року на Архітектурному факультеті відкрився творчий вернісаж “КВЕРО-ФУТУРО”, на якому кафедра Основ архітектури та архітектурного проєктування, керівниця, доцентка, кандидатка архітектури – Тетяна Ладан, разом зі студентами 2 та 3 курсів представляють футуристичні макети, створені на основі вивчення елементів об’єктів української, світової архітектури та художніх творів, національних традицій…

На вернісажі Ви можете знайти цитати від Казимира Малевича та Соні Делоне, Олександри Екстер та Володимира Татліна…

Автори пропонують зануритися у світ архітектурно-художніх фантазій та кінетичних експериментів…

На вас чекають: натхнення, відчуття творчості, яскрава фотосесія…

Щиро запрошуємо до вічних пошуків форм майбутнього!

Канд.архіт, доцентка кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування Тетяна Ладан

--------------------------------------------------------------------------

Україна – Ізраїль: шляхи співпраці

На початку липня 2023  року завідувач кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА, Президент Української академії архітектури, Народний архітектор України, професор Олег Слєпцов урочисто відкрив Представництво Української академії архітектури в Ізраїлі. Це вже друге закордонне Представництво. Перше вже 9 місяців успішно працює в Данії.

Розвиток мережі міжнародної співпраці, за словами Олега Слєпцова, закладає основу для втілення спільних проєктів передусім в Україні, які поєднуватимуть світовий досвід з українським мистецтвом та нашими традиціями.

Серед найперших кроків майбутньої співпраці: проведення студентського міжнародного конкурсу архітектурних робіт. Також провідні архітектурні та будівельні організації Ізраїлю оглянули привезену у Тель-Авів виставку «Війна і Архітектура», де українська сторона наочно представила наслідки воєнних руйнувань. Виставка відбулась за підтримки Посольства України в Ізраїлі.

Про фахові зустрічі та різнобічні плани було знято фільм, який ми пропонуємо до перегляду.

(Підготовлено за матеріалами кафедри ОААП).

Дивитись відео про заходи:

https://youtu.be/F7-tjaxpwHE

---------------------------------------------------------------------

Професори кафедри ОААП на телебаченні Японії

На телебаченні Японії  у новинах 23 липня 2023 року викладачі кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА представили українську архітектуру. Зокрема у фокусі передачі була жахлива війна проти України, намагання знищити не лише будівлі і людей, а й культурну ідентичність українців. Було показано руйнування архітектурної спадщини. Виступили завідувач кафедри ОААП, президент УАА, Народний архітектор України, професор Олег Слєпцов та відома у Японії своїми дослідженнями дерев’яної архітектури, професорка Галина Шевцова.

(За матеріалами кафедри ОААП).

Дивитись відео з новин телебачення Японії (з увімкненням субтитрів):

-----------------------------------------------------------------

Урочистий захист бакалаврів кафедри ОААП

У цьому році бакалаври кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування захищались у новому форматі. Це технологічно інший рівень можливостей, коли створюється суміщення офлайн та онлайн форматів. Завдяки цьому захист проходив у основній лекційній аудиторії Архітектурного факультету, де були присутні члени комісії, студенти та гості. І частина студентів захищала свої дипломи дистанційно. Зображення дипломних проєктів транслювалось на великому екрані. Також була можливість дистанційно спостерігати захист усім бажаючим у конференції ZOOM. Серед тем робіт представлено чимало актуальних та інноваційних об’єктів. Це і проєктування відновлення забудови після воєнних руйнувань, і важливі соціальні та громадські заклади.

До складу Атестаційної екзаменаційної комісії на кафедрі ОААП увійшли авторитетні діячі у сфері архітектури та архітектурного навчання.

– Голова – Чижевський Олександр Павлович – президент Національної спілки архітекторів України, Заслужений архітектор України, к. арх., лауреат Державної премії України в галузі архітектури.

– Гусаков Володимир Миколайович – Заслужений архітектор України, к. т. н., професор, віце-президент Національної спілки архітекторів України, лауреат Державної премії України в галузі архітектури.

– Віг Янош Яношевич – керівник творчої майстерні “Янош Віг і партнери”, Заслужений архітектор України, лауреат Державної премії України в галузі архітектури.

– Серьогін Юрій Іванович – керівник творчої майстерні “Ю. Серьогін”, Заслужений архітектор України, лауреат Державних премій України в галузі архітектури.

– Слєпцов Олег Семенович – завідувач кафедри Основ архітектури та АП, творчий керівник НПАБ «Ліценз і АРХ», д. арх., професор, лауреат Державної премії України в галузі архітектури, Народний архітектор України, президент Української академії архітектури.

– Кривенко Ольга Віталіївна – професор кафедри Архітектурних конструкцій КНУБА, д.т.н.

– Клімова Ірина Володимирівна – к. т. н., доцент кафедри Охорони праці та навколишнього середовища.

  • Покотило Костянтин Михайлович – заступник голови, заступник декана Архітектурного факультету, к. ф. н., доцент.

Секретарем комісії був Чайка Володимир Олексійович, інженер І категорії.

Принципову позицію кафедри ОААП сформульовано у таких словах: «Вже другий рік іде російсько-українська війна і ми продовжуємо підготовку і випуск спеціалістів для відбудови країни. Ми розуміємо як складно нашим студентам, тому їх всіляко підтримуємо і допомагаємо. Сьогодні студенти показали космічний результат, технологічність і довершеність робіт демонструє справжнє захоплення справою, це неймовірно, особливо розуміючи якою ціною ця праця виконується. Від імені викладачів кафедри  Основ архітектури і архітектурного проєктування, Архітектурного факультету КНУБА бажаємо кожному з Вас досягти бажаного професійного рівня і здійснення мрій!»

Члени комісії привітали бакалаврів-архітекторів та наголосили, що неодмінно чекають їх у 5 та 6 курсах на магістратуру, щоб вчитись далі, бо їм треба бути готовими відбудовувати країну.

Підготовлено за матеріалами кафедри ОААП, доц. Гліб Ушаков, Фото: Володимир Чахоян.

Дивитись відеофільм про захист бакалаврів ОААП:

-----------------------------------------------------------------

Дивіться відео про перший всеукраїнський студентський конкурс УАА!

Студенти КНУБА увійшли до команд-переможниць великого архітектурного конкурсу, що спрямований на вироблення концепції відбудови і розвитку громадського простору Майдану Незалежності в м. Суми.

Загалом в конкурсі взяли участь більш ніж 60 студентів-архітекторів з 10 вищих навчальних закладів України.

Організатор конкурсу: Українська академія архітектури.

Співорганізатори: Національний заповідник «Софія Київська», Сумська обласна державна адміністрація.

Технічна підтримка: Національний портал «Децентралізація» та ГО «Дійсно».

Організаційна підтримка церемонії нагородження – ГО “ДІЙСНО”.

Меценатська участь: компанія «Золотий мандарин».

(За матеріалами УАА та кафедри ОААП).

Дивіться відео про урочисту церемонію нагородження та почуйте думки студентів-переможців, організаторів та гостей:

Урочисті підсумки студентського конкурсу для м. Суми.

30 червня 2023 року на території Національного заповідника «Софія Київська» відбулася церемонія нагородження учасників Всеукраїнського студентського конкурсу на кращу пропозицію щодо архітектурно-планувальної організації громадського простору Майдану Незалежності в м. Суми.

Організатор конкурсу – Всеукраїнська громадська організація «Українська академія архітектури».

Співорганізатор – Управління містобудування та архітектури Сумської обласної державної адміністрації.

Українська академія архітектури планує масштабувати конкурс для вирішення містобудівних питань територіальних громад, особливо тих, інфраструктуру яких зруйновано.

Місце проведення заходу було вибрано не випадково. Саме У 1944 році Будинок митрополита був переданий Республіканській архітектурній Академії — багатопрофільній науковій установі, до складу якої входили науково-дослідні інститути, експериментальні майстерні, наукова бібліотека, музей архітектури та інші підрозділи (більшість із них знаходилася на подвірʼї Софії Київської). Після ліквідації Академії у 1962 році в Будинку митрополита продовжувала функціонувати (до 1985 р.) наукова бібліотека — провідна книгозбірня з питань будівництва і архітектури, єдина з установ Академії, що продовжує свою діяльність у наш час. І тепер після відновлення діяльності УАА часто відбуваються і робочі і урочисті заходи академії знову на території Софії Київської.

В конкурсі взяли участь більш ніж 60 студентів – майбутніх архітекторів з 10 вищих навчальних закладів України.

Переможцями конкурсу стали:

Перша премія – Вікторія Духіна.

Друга премія – Юрій Леонець, Олександр Бікетов.

Друга премія – Олександр Коба, Давід Бородій, Катерина Шаповалова, Дарʼя Дубчак, Софія Вінічук.

Третя премія – Ігор Титаренко, Сергій Зацепа, Євгенія Тиназли, Кирило Шкляренко, Катерин Оверко, Таїсія Сухіна.

Третя премія – Марія Фоменко.

Переможці біля представлених проєктів розповіли про розроблені концепції.

Президент Української академії архітектури, завідувач кафедри ОААП КНУБА, Народний архітектор України Олег Слєпцов привітав переможців конкурсу і зазначив:

«Ми провели лише перший такий студентський архітектурний конкурс. Але він точно не останній. Впевнений, разом з вами ми не лише відбудуємо Україну, ми зробимо її ще кращою. Цей конкурс показав, що молодь інакше дивиться на світ. Досвідчені архітектори підкреслили б адміністративну, політичну функцію головної площі міста, головної площі цілого регіону. Але ви в першу чергу подумали про громадський простір – місце для зустрічей і спілкування. В ваших роботах менше офіційності, більше доброти. Саме таким і має бути майбутнє України».

Генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська», академік УАА Неля Куковальська привітала переможців конкурсу і побажала майбутнім архітекторам розбудовувати наші міста і створювати якомога більше сучасного і комфортного громадського простору, адже територія міст має бути, насамперед, для людей.

Директор Департаменту містобудування та архітектури Сумської області, академік УАА Володимир Биков,  привітав учасників і наголосив на важливості студентських конкурсів і для становлення майбутніх архітекторів і для визначення підходів до реальних задач.

Перед бароковим фасадом Будинку митрополита зібрались представники Української академії архітектури, Національного заповіднику «Софія Київська», офіційні гості з Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та провідні фахівці зі сфери управління розвитком міст: В’ячеслав Негода, Анатолій Беркута, студенти-переможці, студенти та викладачі Архітектурного факультету КНУБА.

Організаційна підтримка церемонії нагородження – ГО “ДІЙСНО”.

Меценатська участь у конкурсі – компанія «Золотий мандарин».

(За матеріалами УАА та НЗ «Софія Київська», Фото: Володимир Чахоян).

Дивитись відео події: https://fb.watch/lujJM4hG8n/

Урочисте встановлення куполу та хреста.

В Києві на вул. Булаховського 5б  з 2010 року продовжується проєктування і будівництво храмового комплексу Сорока Святих Мучеників. Архітектурне рішення розроблялось у бюро ЛІЦЕНЗіАРХ на чолі з професором Олегом Слєпцовим, Народним архітектором України, Президентом УАА, завідувачем кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА.

В суботу 13 травня 2023 року відбулося урочисте встановлення куполу  вагою 7 тон та незвичайного по формі хреста. Цей хрест виготовлено не у пласкій схемі, а у обʼємному  вирішенні. Це – чотирьох раменний хрест згідно давніх православних традицій. Відновлення духовної спадщини і її подальший розвиток, використовуючи сучасні технологічні можливості – це підхід до навчання майбутніх архітекторів за новоствореною спеціалізацією: «Архітектура будівель і споруд: Реконструкція та реставрація архітектурних об’єктів, сакральна архітектура». Особливий хрест Олег Слєпцов встановлював, відповідно до особистої традиції, власноруч, піднімаючись на крані високо у небо.  На святі були присутні священники, проєктувальники – архітектори і конструктори, будівельники, запрошені гості – студенти і викладачі Архітектурного факультету Київського Національного університету будівництва і архітектури.

Підготував матеріал: Гліб Ушаков, доцент кафедри ОААП.

Дивитись відео події:

Звернення завідувача кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування КНУБА, Народного архітектора України, президента УАА, професора Олега Слєпцова щодо порятунку культурної спадщини:

The scale of war destruction of cultural buildings in Ukraine.

On February 24, 2022 our country faced unprecedented attack of the neighbouring Russia which totally changed our lives. My name is Oleg Sleptsov. I am the President of the Ukrainian Academy of Architecture. We welcome all interested people to join our fund-raising campaign on GoFundMe platform: https://bit.ly/Renovation_of_UA

Масштаб руйнувань культурної спадщини України внаслідок війни.

24 лютого 2022 року наша країна зіткнулася з безпрецедентним нападом сусідньої Росії, який повністю змінив наше життя. Мене звати Олег Слєпцов. Я президент Української академії архітектури. Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до нашої ініціативи зі збору коштів на платформі GoFundMe: https://bit.ly/Renovation_of_UA

Долучайтесь до ініціативи та ознайомте із цим зверненням Ваших колег і друзів закордоном!

Дивитись відео звернення (англійською мовою):

 

 

Завідувач кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування, Народний архітектор України, професор Олег Семенович Слєпцов у грудні 2022 року як Президент Української академії архітектури доповідав про діяльність Академії протягом цього критичного 2022 року. Урочисте засідання розширеної Президії Української академії архітектури, учасниками якого були також викладачі КНУБА, проходило у залі Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В.Г.Заболотного. Ця бібліотека стала своєрідним архітектурно-будівельним культурним центром, де не тільки зберігаються унікальні фонди, але й проходять важливі заходи для фахового середовища. І викладачі КНУБА, і члени УАА та НСАУ обмінюються досвідом, презентують видання та виставки, організовують співпрацю у цих стінах. В обговоренні доповіді прийняли участь члени Президії Академії та шановні гості: віце-президент УАА, Народний архітектор України, професор К.М. Дьомін, завідувач кафедри АПЦБС, професор В.В.Куцевич, генеральна директорка Національного заповіднику «Софія Київська» та викладач кафедри ОААП Н.М.Куковальська, народна депутатка Верховної Ради України Г.В.Бондар, президент НСАУ  О.П.Чижевський, ректор ОДАБА А.В. Ковров та інші.

Доповідачі узагальнювали результати різнобічної громадської і фахової діяльності та ділились планами щодо подальшого розвитку архітектурної сфери та збереження культурної спадщини і разом аналізували шляхи вирішення нагальних проблем. Учасники підкреслили роль відродженої Української академії архітектури як центру, що має й надалі об’єднувати діяльність своїх представників у різних містах, навчальних закладах, громадських організаціях, проєктних установах  та будівельних компаніях. На завершення заходу був здійснений прийом нових членів  до лав Академії. Було відзначено багаторічну діяльність професора КНУБА Павла Павловича Безродного, і цю нагороду отримав його син, який наразі проходить службу у Збройних силах України та прийняв участь у важливому заході УАА. У цей день членом Академії також став ректор ОДАБА А.В. Ковров, який разом із президентом УАА, поставив свій підпис під меморандумом про багатопланову співпрацю.

Попереду – втілення у життя амбітних планів по відновленню інфраструктури та населених пунктів, долаючи безпрецедентні виклики.

Інформацію підготував доцент кафедри ОААП Гліб Ушаков.

Дивитись фільм про захід УАА:

 


«Європейський прорив: відкриття Представництва Української академії архітектури в Королівстві Данія»
У жовтні буремного 2022 року завідувач кафедри Основ архітектури та архітектурного проєктування професор Олег Семенович Слєпцов здійснив насичений візит до Королівства Данії. Це був перший офіційний закордонний візит Президента Української академії архітектури, Народного архітектора України, Олега Слєпцова. І так само вперше було створено закордонне Представництво УАА в Королівстві Данія, яке очолив архітектор Сергій Святченко. У співпраці з новим представництвом планується системна взаємодія для допомоги по відновленню України, в першу чергу в порятунку пошкоджених війною пам’яток архітектури. А також попереду –
потужна спільна програма культурних та наукових заходів між країнами: виставка у Королівстві Данія творів сучасних українських архітекторів, конференції, спільні проєкти тощо. Проведено зустрічі з мером м. Віборг Ульріком Вільбеком, з архітекторами потужної міжнародної фірми Sweco, з Головою одного з трьох крупніших банків Данії – Jyske Bank Boxen у м. Сількеборг – Андерсом Крістіаном Дамом. Було підписано Меморандум про співпрацю між УАА та Мерією Віборгу, Меморандум з архітектурною фірмою Sweco про спільну участь у відновленні будівель в Україні, запропоновано та започатковано спільний проєкт ремонту та реставрації пошкодженої внаслідок війни пам’ятки архітектури – Будинок судових ухвал (нині: Апеляційний суд Харкова), яку створив у Харкові видатний архітектор Олексій Бекетов. Зараз Українська академія архітектури разом із залученими державними та іншими організаціями займаються пошуками донорів для міжнародних програм і проєктів по відновленню важливих українських будівель.
Авторка та режисерка: Тетяна Бабіна; камера та монтаж: Микола Макарчук.
Дивитись відео:

——————————————————————————————

14 липня 2022. Українська Академія Архітектури представляє:
Фільм: “Микола Дьомін: Зодчий, Містобудівник, Науковець”.
Микола Мефодійович Дьомін: видатний діяч архітектури та містобудування,
Народний архітектор України, віце-президент УАА, почесний член Української академії наук, професор КНУБА, доктор архітектури.
Автор, режисер: Тетяна Бабіна.
Камера, монтаж: Олександр Ткаченко.
За участі:
– Олег Слєпцов, Президент УАА, Народний архітектор України, завідувач кафедри ОААП КНУБА, професор, доктор архітектури.
– Неля Михайлівна Куковальська, директорка Національного заповідника “Софія Київська”, академкиня УАА, професорка кафедри ОААП КНУБА.

дивитись відео:


16 липня 2022. Завідувач кафедри ОААП, президент УАА, професор Олег Семенович Слєпцов прийняв участь у створенні фільму:
“Історичні етапи розвитку Української академії архітектури (УАА)”
Українська академія архітектури, діяльність якої спрямована на збереження
та розквіт інтелектуального потенціалу країни в галузі архітектури та будівельних наук, забезпечення розвитку гармонійного середовища міст і сіл України. Історичні етапи її розвитку.

дивитись відео:

———————————————————————————————–

————————————————————————————————

 

ЗАПРОШУЄМО АРХІТЕКТОРІВ МАЙБУТНЬОГО!
Відеопрезентація Кафедри Основ архітектури та архітектурного проектування Архітектурного факультету КНУБА:
Кафедра Основ архітектури та архітектурного проектування найбільша на архітектурному факультеті КНУБА за чисельністю професорсько-викладацького складу. 34 викладача (доктори і кандидати) викладають 55 дисциплін. І студенти отримують дипломи освітньо-кваліфікаційних рівнів «бакалавр» (4 роки) та «магістр» (2 роки) за спеціалізаціями: «Архітектура будівель і споруд: Реконструкція, реставрація архітектурних об’єктів, сакральна архітектура»,«Архітектура будівель і споруд: Інноваційна архітектура». На кафедрі ведеться успішна робота з підготовки аспірантів. За останні 25 років було захищено близько 45 докторських і кандидатських дисертацій. Запрошуємо майбутніх архітекторів та архітекторів майбутнього на навчання!
Завідувач: професор, доктор архітектури Олег Семенович Слєпцов, Народний архітектор України, Президент Української Академії Архітектури
Дивитись відео:

————————————-

Follow by Email
YouTube
Instagram
Telegram
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux